Lichting IJsselkogge

Persvoorlichting en publiekscommunicatie

Hoe presenteer je een unieke bergingsoperatie naar de nationale en internationale pers? Hoe informeer je ook het publiek en hoe breng je omwonenden tijdig op de hoogte van de werkzaamheden?

In februari 2016 werd, na maanden van archeologisch onderzoek, onder grote belangstelling van de Nederlandse en internationale pers een middeleeuws koggeschip van de bodem van de IJssel gelicht in opdracht van Rijkswaterstaat. Een unieke operatie, zowel in technische zin als in historisch opzicht. De vondst van een intact schip uit de bloeiperiode van de Hanzestad Kampen was zeer uitzonderlijk. De bergingsoperatie was een technisch hoogstandje dat onder grote media- en publieke belangstelling werd uitgevoerd.

Balina verzorgde samen met Rijkswaterstaat/Ruimte voor de Rivier de pers- en de bouwcommunicatie rond dit project, in opdracht van ADC ArcheoProjecten, HEBO Maritiemservice en Baars-CIPRO.

Resultaat

Een intensief pers- en publieksvoorlichtingstraject met een grote spin-off naar de landelijke en internationale pers werd opgezet en uitgevoerd.

Het resultaat was coverage op alle nieuwszenders van radio en TV, in actualiteitenrubrieken, alle landelijke dagbladen en een groot aantal artikelen en bijdragen in special-interest media. En de IJsselkogge was trending topic op Twitter gedurende de dag van de lichting.

Voor Archeologie Magazine werd een special van 20 pagina’s gemaakt over de operatie en de resultaten van het onderzoek.

Bekijk het Media overzicht IJssekogge lichting voor een volledig overzicht. Hieronder een aantal voorbeelden.

Nationaal

  • Bekijk hier het NOS Journaal, vanaf 11:20 min.
  • Bekijk hier item op Hart van NL, vanaf 10:35 min.
  • Bekijk hier RTL Nieuws.
  • Bekijk hier WNL.

Internationaal

Internationaal werd berichtgeving geëntameerd bij  o.a. The Independant,  BBC News, CNN, Fox-news, National Geographic en vele andere media.

In aanloop

  • Bekijk hier de video over de voorbereidingen van het project van Ruimte voor de Rivier IJsseldelta
  • Bekijk hier de video van RTV Oost over het proces van de lichting.
  • Bekijk hier audio en video op de site van RTV Oost.
  • Bekijk hier de uitzending van Tijd voor Max (tussen 7.45 en 9.22 minuten)